Herr Direktor a ti druzí : Albrecht Miesbach, protektorátní ředitel Baťových závodů - Pospíšil, Jaroslav, 1941-; Valášek, Hubert, 1949-2017; Pospíšilová, Hana, 1966- (Kniha Zlín, s.r.o., 2015)
Krátce po okupaci Československá v roce 1939 muselo české vedení světoznámých Baťových závodů ve Zlíně vyřešit choulostivé otázky spojené s vlastnictvím a fungováním firmy. Aby předešli okupační úřady, které chtěly do Baťových závodů dosadit vybraného Němce, získali čeští ředitelé do managemetu Albrechta Miesbacha, vedoucího pracovníka obuvnické firmy v Augsburgu, který měl nad podnikem držet ochrannou ruku a zachovat jeho české vedení. A vybrali si dobře. Miesbach vždy stál za svými českými kolegy a účinně přispíval ke splnění jejich záměrů, které často odporovaly nacistickým zájmům. Přestože pro českou věc riskoval během války život a vždy se choval jako čestný člověk, byl po osvobození Československa obžalován z pronacistických postojů a souzen. Autorům se na základě širokého spektra nově objevených dobových materiálů a archivních pramenů podařilo nejen zrekonstruovat Miesbachův silný životní příběh, ale i osvětlit mnohé dosud neznámé souvislosti a zákulisí historie Baťových závodů, Zlína a širšího okolí.
Keywords: Miesbach, Albrecht, -- 1895-1975; Baťovy závody; 1940-1945; druhá světová válka (1939-1945); řízení a správa společností; protifašistický odboj -- Zlín (Česko); obuvnický průmysl -- Zlín (Česko) -- 1940-1945; World War (1939-1945); corporate governance; anti-fascist movements -- Zlin (Czechia); footwear industry -- Zlin (Czechia) -- 1940-1945; Protektorát Čechy a Morava (1939-1945); Bohemia and Moravia (Protectorate, 1939-1945); monografie; monographs