Po cestách kritického myšlení - Paitlová, Jitka, 1988- (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2015)
Nejprve O. A. Funda sám popisuje svoji cestu od protestantské teologie přes kritickou religionistiku ke kritickému racionalismu. Na něj navazují příspěvky věnované Fundovu religionistickému působení, místu jeho kvalitativního pozitivismu v kontextu pozitivismu T. G. Masaryka a F. Krejčího, následuje srovnání Fundovy kritické racionality s H. Albertem, krizi vzdělanosti, kritickému realismu.