Nad Evropou půlměsíc. I., - Černý, Karel, 1980- (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2015)
První část je věnována integraci muslimů nejen do české, ale i evropské nebo americké společnosti. Pozornost je věnována také občanským aktivitám pražské muslimské komunity a začleňování čečenských uprchlíků do naší společnosti. Druhá část o postojích české společnosti k islámu obsahuje studii o vztahu českých a slovenských vysokoškolských studentů k islámu, analýzu věnovanou výkladu problematiky islámu v českých a slovenských středoškolských učebnicích nebo výsledky šetření prováděného mezi našimi odborníky na islám.