Česká hudební avantgarda : průvodce světem orchestru jedné pozoruhodné epochy - Macek, Jiří, 1932- (Litera Proxima, 2012)
Kniha je průvodcem po vybraných orchestrálních skladbách reperzentujících tvorbu české hudební avatgardy z prvé poloviny 20. století: B. Martinů, I. Krečího, P. Bořkovce ad. Autor se soustředí na vznik a popis celkové struktury vybraného díla.