Studie k filosofii Ludwiga Wittgensteina : sestaveno z příspěvků ze semináře katedry filozofie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni

Sborník příspěvků přednesených při Fakultě filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Rané i pozdní období Wittgensteinova myšlení.

Saved in:
Bibliographic Details
Corporate Authors: Západočeská univerzita. Katedra filozofie, Filosofický ústav (Akademie věd ČR)
Other Authors: Dostálová, Ludmila, 1975- (Editor), Schuster, Radek, 1976- (Editor)
Format: Book
Language: Czech
English
Slovak
Published: Praha : Filosofický časopis : Filosofia, 2010
Edition: Vyd. 1.
Subjects:
ISBN: 9788070073391
Physical Description: 172 s. : il. ; 22 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Sborník příspěvků přednesených při Fakultě filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Rané i pozdní období Wittgensteinova myšlení.
V tomto sborníku je zhodnocen význam rakouského filozofa s přihlédnutím k jeho nedávno zveřejněným soukromým zápiskům. Jednotlivými příspěvky se autoři snaží propojovat Wittgensteinova myšlenková období a v rámci celku potom analyzovat přínos této významné osobnosti dějin filozofie 20. století. Vedle shrnutí kořenů analytické filozofie a dění kolem Vídeňského kroužku (článek editora Radka Schustera) je studován Wittgenstein jako přísně logický, matematický (James Hill, Marek Tomeček, Ladislav Kvasz) a naproti tomu také jako tvůrce pojmu jazykových her (Tomáš Došek). Sborník je otevřený jak po stránce jazykové (čeština, angličtina, slovenština), tak i myšlenkově (svěží interpretační rovina Ondřeje Berana v článku "Slabší, silnější a mystické", etické důsledky Wittgensteinovy práce v závěru Miloše Kratochvíla).
Item Description: 400 výt.
Bibliography: Obsahuje bibliografie a bibliografické odkazy
ISBN: 9788070073391