Zlínská jitra : minipovídky, fejetony, eseje - Bobák, František, 1926-2008 (Academia, 2015)
Rozsáhlý soubor kratších vzpomínkových textů Františka Bobáka je rozdělen do tří oddílů. V prvním, nazvaném Z rodinné a osobní kroniky, jsou shromážděny vzpomínky na různé etapy autorova osobního života, druhá část nese název Vzpomínky na Baťův Zlín a obsahuje zážitky a vjemy z předválečného období, kdy autor patřil k tzv. Baťovým mladým mužům. Poslední kniha s názvem Hledání pravdy zahrnuje úvahy a vyprávění povšechnějšího rázu, v nichž se často objevuje téma víry nebo obecněji potřeby přesahu a duchovního ukotvení. Bobák píše kultivovaným, bohatým jazykem se střídmým využíváním nářečních prvků a i nejosobnější vzpomínky dokáže obohatit o rozměr obecně platné úvahy.
Keywords: Bobák, František, -- 1926-2008; 20.-21. století; osobnosti regionu -- Česko -- 20.-21. století; každodenní život -- Česko -- 20.-21. století; regional celebrities -- Czechia -- 20th-21st centuries; everyday life -- Czechia -- 20th-21st centuries; Česko -- společnost a politika -- 20.-21. století; Zlín (Česko) -- dějiny -- 20.-21. století; Czechia -- society and politics -- 20th-21st centuries; Zlín (Czechia) -- history -- 20th-21st centuries; české prózy; fejetony; úvahy; vzpomínky; Czech prose; feuilletons; essays; reminiscences