Popely ještě žhavé : velká politika 1938-1991. [Díl I., - Durman, Karel, 1932- (Karolinum, 2004)
Nástup nacismu, vznik protihitlerovské koalice, vítězství Spojenců, vývoj politické role Stalina, zrod bipolárního světa, konstituování Čínské lidové republiky, odsouzení kultu osobnosti a Chruščovova rezignace. Detailní analýza světových dějin v období 2.světové války a na počátku studené války.