Ne! Já nic nechci! : pro obchodníky, kteří chtějí, aby zákazníci také chtěli - Laibl, Jan (Jan Laibl, 2014)
Příručka se snaží zdůraznit rozdíl mezi prodejcem a obchodníkem. Obsahuje přehled hlavních zásad úspěšného obchodování a dva základní druhy obchodníků. Nechybějí ani rady zaměřené na překonání vlastního strachu, navázání vztahů se zákazníky, vedení obchodního jednání, průběh prodeje, vyvrácení pochybností zákazníka nebo překonání strachu z telefonování. Pro větší srozumitelnost najdeme v textu velké možství nejrůznějších příkladů jednání se zákazníkem.
Keywords: prodej; obchodní úspěch; selling; commercial success; příručky; handbooks, manuals, etc