Krizové situace výchovy a výuky - Svoboda, Jan, 1957- (Stanislav Juhaňák - Triton, 2015)
Autoři popisují část podstatných výchovných problémů projevujících se v současné rodině a hlavně ve školním prostředí. Zaměřují se především na konkrétní příběhy a situace ve školním prostředí. V teorii, která doplňuje praktická řešení, uvádějí nejčastější příčiny způsobené vývojově i rodinou. Poukazují na složitost situace, kdy škola nemá dostatek informací o vývoji dítěte a rodiče nemají dostatek informací o dění ve škole. Text se tedy zabývá traumaty a jejich důsledky, stejně jako výchovou, v jejímž důsledku je chování dítěte podobné jako při narušení osobnosti. ?Materiál pro sepsání textu je výsledkem mnoha let spolupráce se školami v ČR, které konzultovaly potíže svých žáků s odborníky, byly ochotny naslouchat doporučením a dosáhly vyřešení jednotlivých případů. Proto má kniha ambici sloužit jako inspirace pracovníkům všech profesí, které hledají řešení kolizních situací s dětmi a mládeží bez silových prvků a zbytečných sankcí.
Sídlo nakladatelství Triton: Praha/Kroměříž
Keywords: výchova a vzdělávání; pedagogická psychologie; krizová intervence; psychologie dítěte; interpersonální vztahy; problémoví žáci; education; crisis intervention; child psychology; interpersonal relations; problem pupils; kolektivní monografie; collective monographs