Péče o duši : soubor statí a přednášek o postavení člověka ve světě a v dějinách. III, - Patočka, Jan, 1907-1977 (OIKOYMENH, 2002)
Tematicky velice různorodé eseje, glosy, magnetofonové záznamy přednášek a diskusí, spojuje úsilí o analýzu problematiky vývoje evropského prostoru, jeho historie i obecné podstaty dějin. Snaha filozofickými prostředky postihnout historické směřování evropských i světových duchovních principů... Jeden z klíčových spisů, "Kacířské eseje", doplňují díla okrajového významu (např. různorodé varianty hlavních spisů, filozofovy upravené překlady vlastních děl atd.) a zredigované magnetofonové záznamy přednášek i diskusí o nejrůznějších atributech dějinného vývoje.
Část. německý text
Keywords: fenomenologie; filozofie; filozofie dějin; philosophy of history; Phenomenology; Philosophy; eseje; úvahy; přednášky; sebrané spisy; essays; lectures; collected works