Péče o duši : soubor statí a přednášek o postavení člověka ve světě a v dějinách. II, - Patočka, Jan, 1907-1977 (Patočka, Jan, 1907-1977. Sebrané spisy, 1999)
Studie analyzují kořeny, které ovlivnily veškeré následující směřování duchovní tradice "evropského světa". Klasická řecká filozofie (Démokritos, Platón, Aristotelés) vytvořila myšlenkové formy, umožňující realizovat duchovní jednotu pro veškeré životní situace. Cílem řecké reflexe se stalo hledání vztahu lidské bytosti k věčnému, nevzniklému a nezanikajícímu bytí! Člověk získává podobu "nesmrtelné duše" se vztahem k nikdy nezanikajícímu. Rozhodující okamžik evropské duchovní tradice představuje "péče o duši" ve smyslu vlastního osobního rozvoje a formování nové lidské obce... Jednotlivé příspěvky spojuje filozofická analýza evropských duchovních základů. Pc. L1e7a