Morální odpovědnost a její aspekty - Hála, Vlastimil, 1951- (Filosofia, 2013)
Podle autorů je v dnešním globalizovaném světě znejasněn vztah mezi lidským jednáním a jeho následky, což může vést k rezignaci na odpovědnost. Úvodní esej se zabývá obecným kontextem odpovědnosti z hlediska ontologie a fenomenologie. Další pojednání se věnuje zdrojům moderního pojetí odpovědnosti u M. Webera a u filozofů A. Giulianiho a P. Ricouera. Třetí se zaměřuje na zodpovědnost pojatou z hlediska sociálního fungování u ekonomů H. M. Bartlettové a A. Sena, a u filozofek M. C. Nussbaumové a E. S. Andersonové. Poslední 2 eseje se zabývají pojetím autenticity a odpovědnosti u filozofky Á. Hellerové a etikou životního prostředí u filozofa H. Jonase.
Keywords: odpovědnost; responsibility; kolektivní monografie; collective monographs