Poznávání budoucnosti jako výzva - Potůček, Martin, 1948- (Karolinum, 2011)
Publikace nabízí ucelenou charakteristiku sedmi základních výzev při řešení celostně pojatých úloh sociálního prognózování. Začíná vymezením prognózování jakožto formulace podmíněných výpovědí o možných budoucnostech a rozborem prognostické metodologie a metod s odkazem na uplatňující se teorie a kritéria hodnocení. Rozebírá roli elit a veřejnosti v prognostické tvorbě, podobu institucionálního rámce prognózování a pojednává i o výzvách globalizace. Formuluje řadu praktických doporučení pro sociální prognózování a identifikuje klíčové meritorní výzvy budoucnosti pro českou společnost a český stát. Nakladatelská anotace.
V záznamu CIP uvedeno nesprávné vročení 2010
Keywords: kolektivní monografie; collective monographs; sociální procesy -- prognózy; prognostika -- metodologie; prognózování -- metodologie; globální změny -- 21. století; strategický management -- Česko -- 2001-2020; sociální procesy -- Česko -- 21. století; veřejná politika -- Česko -- 21. století; společnost -- Česko -- 21. století; social processes -- forecasting; prognostics -- methodology; forecasting -- methodology; global changes -- 21st century; strategic planning -- Czechia -- 2001-2020; social processes -- Czechia -- 21st century; public policy -- Czechia -- 21st century; society -- Czechia -- 21st century