Segregace, vzdělávací příležitost a závazky států - Jílek, Dalibor, 1953-; Větrovský, Jaroslav; Šmigová, Katarína, 1980- (Lidská práva, 2015)
Hloubková studie se zabývá problematikou segregace v oblasti vzdělání, zahrnuje teoretickou reflexi pojmů diskriminace a segregace, rozbor historie povinného a všeobecného školství a přehled mezinárodních závazků států na právo na vzdělání.