Rudý kohout Picasso : ideologie a utopie v umění 20. století: od Malevičova černého čtverce k Picassově holubici míru - Mikš, František, 1966- (Barrister & Principal, 2015)
Autor objasňuje velmi úzkou souvislost mezi levicovou utopií a uměleckou avantgardou prostřednictví osudů tří klíčových představitelů evropského moderního malířství (Kazimira Maleviče, Georga Grosze a Pabla Picassa). Všechni tři byli podstatně ovlivněni levicovou politikou, která zasáhla do jejich životních příběhů i do jejich tvorby. Autor se tak snaží odpovědět například na otázky, jak souvisí vznik Malevičových abstraktních obrazů s bolševickou revolucí, jak vystřízlivěl dadista Grosz z komunistického idealismu či proč dával Picasso svou tvorbu do služeb Mírového hnutí řízeného Moskvou.
Chronologický přehled
Keywords: Malevič, Kazimir Severinovič, -- 1878-1935; Grosz, George, -- 1893-1959; Picasso, Pablo, -- 1881-1973; monografie; monographs; 20. století; malíři -- Ukrajina -- 20. století; malíři -- Německo -- 20. století; malíři -- Francie -- 20. století; umění a ideologie -- 20. století; komunismus; angažované umění -- 20. století; painters -- Ukraine -- 20th century; painters -- Germany -- 20th century; painters -- France -- 20th century; art and ideology -- 20th century; communism; socially engaged art -- 20th century