Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky : souvislosti mezi zvládáním životních problémů, tělesným zdravím a nemocí - Poněšický, Jan, 1943- (Triton, 2014)
Publikace je rozdělena na dvě části - obecnou a speciální. V obecné části autor vymezuje a definuje tento vědní medicínský obor, vysvětluje základní příčiny psychosomatických poruch a možnosti jejich léčení prostřednictvím psychoterapie. Speciální část je věnována jednotlivým nemocem a jejich příčinám, které mohou být způsobeny traumaty či nevyřešenými osobními problémy: srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak, astma, bolesti hlavy, bolesti pohybového ústrojí, kožní onemocnění, gynekologické poruchy, nemoci zažívacího ústrojí, poruchy příjmu potravy (anorexie a bulimie), nádorová onemocnění. Autor podrobně rozebírá psychosomatické příčiny vzniku jednotlivých onemocnění a možnosti psychoterapeutické léčby.
Obsahuje rejstřík
Keywords: psychosomatika; psychosomatická onemocnění; psychosomatics; psychosomatic diseases; příručky; handbooks, manuals, etc