Malířská tvorba - Aleš, Mikoláš, 1852-1913 (Stát.nakl. krásné literatury, hudby a umění, 1954)
Tento 4. svazek Díla Mikoláše Alše obsahuje 101 černých a 18 barevných reprodukci Alšových prací z doby, počínající rokem 1876 a končící počátkem osmdesátých let. V tomto poměrně krátkém období věnoval se Aleš malbě a přípravě kní. Aleš nezačal svou uměleckou dráhu malbou a také jí nekončil. U něho, na rozdíl od jiných malířů, tvořila malba jakousi okrajovou složku jeho umění. V tomto díle je po prvé českému čtenářstvu předkládán celý soubor Alšovýcholejů. Mezi reprodukcemi jsou dokonce i takové, jejichž originály jsou dnes již nedostupné, nezvěstné nebo zničené
Keywords: české malířství; české výtvarné umění; olejomalba