Prehistorie rodu Homo - Soukup, Václav, 1957- (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2015)
Hlavními hrdiny této encyklopedicky koncipované vědecké monografie jsou předci člověka a fenomén kultury. Prostřednictvím kultury se příslušníci lidského rodu dokázali nejen vyčlenit ze světa přírody, ale také vytvořit "druhou lidskou přírodu", jež ovlivňuje osudy všech živých bytostí na naší planetě. Kniha je určená širokému okruhu čtenářů, kteří se snaží zorientovat ve stále spletitějších výkladech antropogeneze. Evoluce člověka je v současné době studována z perspektivy mnoha přírodních i společenských věd. Proto autor své čtenáře nejdříve systematicky seznamuje se současnými poznatky z oblasti paleoantropologie, genetiky a primatologie. Teprve poté předkládá svou vlastní interpretaci evolučního příběhu rodu Homo a formuluje své názory na vznik lidské kultury a umělecké kreativity. Nakladatelská anotace.
Keywords: člověk; antropogeneze; evoluce (biologie); antropologie; pravěké umění; human beings; anthropogenesis; evolution (biology); anthropology; prehistoric art; monografie; monographs