Za hranicemi genů : eseje o našem bytí, o našem světě, o našich snech - Schatz, Gottfried, 1936-2015 (Masarykova univerzita, 2014)
Schatz vychází ve svém výkladu ze srovnání dvou systémů dědičnosti, dědičnosti chemické (založené na molekule DNA) a dědičnosti kulturní (založené na komunikaci mezi generacemi). Publikace hledá odpovědi na otázky obecnějšího charakteru (původ člověka, vztah přírodních věd a umění), ale zabývá se i speciálnějšími tématy (medicínský a biomedicínský výzkum, vliv bakterií a virů na lidské zdraví, původ železa ve vesmíru). I tyto odbornější texty mají vždy přesah a zajímavě vypovídají o lidském bytí a současném světě.
Přeloženo z němčiny
Keywords: filozofie biologie; philosophy of biology; eseje; essays