Perverze - Berner, Wolfgang, 1944- (Grada, 2015)
Autor nejprve vymezuje pojem "perverze", jak ji používal S. Freud, a vysvětluje Freudovu pudovou teorii. Dále popisuje fenomény, které Freud popsal jako "perverze", v současné psychoterapeutické praxi (s kazuistikami) a psychodynamický pohled na vznik perverzí (např. fetišismus, sadomasochismus, pedofilie, exhibicionismus). Hlavním cílem knihy je popsat změnu perspektivy při nahlížení na fenomén perverze v psychoanalýze, psychoterapii a psychiatrii, a ukázat, že v léčbě poruch sexuální preference lze u některých poruch použít klasickou psychoanalýzu, zatímco u jiných je nutno volit jiné terapeutické postupy. Odborný text, určen čtenářům se znalostmi z oblasti Freudovy psychoanalýzy a moderní psychoterapie a psychiatrie.
Keywords: parafilie; sexuální deviace; sexuální deviace -- psychoanalytické aspekty; psychoterapie; paraphilia; sexual deviation; sexual deviation -- psychoanalytical aspects; psychotherapy; monografie; monographs