Povodně v českých zemích - Kozák, Jan, 1938-; Státníková, Pavla, 1962-; Munzar, Jan, 1941-; Janata, Jiří, 1943-; Hančil, Vladislav, 1941- (Professional Publishing, 2007)
Jednotlivé kapitoly jsou napsány pro laického čtenáře velice srozumitelně; autoři minimálně používají specializovanou vědeckou terminologii a pro vysvětlení použitých odborných výrazů slouží připojený stručný slovníček. Text knihy je rozdělen do šesti tématických částí. První kapitola probírá ohrožení člověka přírodními katastrofami vůbec (nejen povodněmi), což dokládá řadou konkrétních příkladů. Další tři části popisují významné povodně v povodí Labe v Čechách, dále v povodí řeky Moravy a v povodí řeky Odry. Poslední dvě kapitoly jsou věnovány praktickým problémům spojených s povodněmi - jde o ochranu před velkou vodou v minulosti a dále o význam pojištění proti povodni. Závěr knihy tvoří výběr použité a doporučené literatury. Text celé knihy doprovází bohatý obrazový materiál - reprodukce starých rytin, kreseb a obrazů, četné fotografie a dále reprodukce map záplavových zón. Jako příloha je do knihy vložena návodná brožura pro občany o ochraně před povodněmi.
Název přílohy: Ochrana před povodněmi - informace a rady pro občany
Terminologický slovník
Keywords: povodně -- Česko; dějiny katastrof -- Česko; floods -- Czechia; history of disasters -- Czechia; monografie; monographs