Tohle není deník - Bauman, Zygmunt, 1925-2017 (Academia, 2015)
Datované postřehy a aktuální úvahy jednoho z nejvnímavějších sociálních myslitelů dneška zaznamenané od podzimu r. 2010 do jara 2011 nejsou ani tak osobní reflexí, ale spíše pokusem o zachycení příznaků naší doby v jejich pohybu možná v době, kdy jsou teprve sotva patrné, ale rozhodně před tím, než dozrají v nějakou běžnou, až příliš důvěrně známou formu, která je tak banální, že už jí ani nevěnujeme pozornost. Některé se nám nadlouho usadí v každodenním životě, jiné se rozplynou a vytratí dřív, než si jich stačíme všimnout, zaznamenat je a blíže prozkoumat: v našem rychlém, proměnlivém a kaleidoskopickém světě můžeme jen sotva předvídat, kam zamíří, a předem odhadnout, které z nich nabydou na objemu a na významu a které od začátku nemají naději na úspěch. Nakladatelská anotace.
Keywords: 21. století; postmoderní společnost; ekonomie a politika -- 21. století; životní styl -- 21. století; hodnotová orientace -- 21. století; postmodern society; economics and politics -- 21st century; life style -- 21st century; value orientation -- 21st century; úvahy; essays