Jedová stopa - Klusoň, Petr, 1965- (Academia, 2015)
Již v nejstarších dochovaných textech nacházíme běžně zmínky o přírodních jedovatých látkách, jejich účincích i přírodních zdrojích. Lidé se velmi brzy naučili jedovaté látky využívat. Nejprve je používali k lovu, poté k vyvolávání určitých prožitků a pocitů, pak je obrátili i proti svým nepřátelům. Jak se proměňovaly formy otrav v průběhu tisíciletí v souvislosti s lidským poznáním přírody a uspořádání živého organismu, včetně pozdějších převratných objevů v oblasti biologie, mikrobiologie, lékařství, chemie, biochemie a toxikologie? Příliš se však nezměnily travičské pohnutky - touha po bohatství a moci, zaslepenost náboženská nebo národnostní, nenávist, závist, zloba a pomsta. Autor nás vede od prehistorie přes antiku, středověk, renesanci, počátky toxikologie jako osvícenecké vědy až k nacistickým vyhlazovacím táborům. Nakladatelská anotace.
Keywords: toxikologie; toxické látky; znečišťující látky; dějiny lékařství; kulturní dějiny; toxicology; toxic substances; pollutants; history of medicine; cultural history; populárně-naučné publikace; popular works