Počátky sociologie ve střední Evropě : studie k formování sociologie jako vědy v Polsku, českých zemích, na Slovensku a v Maďarsku - Janák, Dušan, 1979- (Sociologické nakladatelství (SLON), 2014)
Jednotlivé kapitoly sledují formování sociologie jako vědy v Polsku, českých zemích, na Slovensku a v Maďarsku; autoři se vesměs zaměřují na období 19. a 1. poloviny 20. století. Publikace se snaží nalézt odpověď na otázku, zda se sociologie ve střední Evropě ve svém počátečním období ubírala podobnými, či odlišnými vývojovými cestami. U každé ze čtyř vybraných zemí je věnována pozornost historickému kontextu, institucionálnímu zázemí disciplíny, vysokoškolské výuce a oborovým časopisům. Závěrečná kapitola nabízí analýzu vývoje oboru ve sledovaném regionu v komparativní perspektivě.
Keywords: kolektivní monografie; collective monographs; 19.-20. století; dějiny sociologie -- Evropa střední -- 19.-20. století; history of sociology -- Europe, Central -- 19th-20th centuries