Proto : grafický design a současné umění - Bosák, Petr; Jansa, Robert; Babák, Petr, 1967- (Tranzit.cz : Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze : Quick brown fox jumps over the lazy dog, 2013)
Manifest - kapitola první vytváří souvislosti mezi uměleckými intervencemi do veřejného prostoru, institucionální kritikou i obecněji postojem umělce ke společnosti a počiny z oblasti nakladatelství, časopisectví, ilustrace, plakátové tvorby nebo graffiti. Nečitelnost - kapitola druhá ukazuje příklady dekonstrukce přesunu sdělení od formy k příjemci, víceznačnost tohoto metajazyka. Nesrozumitelnost a nečitelnost se stávají tématy autorů, kteří problematizují podstatu médií i lidské komunikace jako takové. Je to design - kapitola třetí klade otázku, zda je grafik umělcem? Je umělec designérem? Pozice obou oblastí se v této kapitole vzájemně prolínají. Autonomizace obvykle „užité“ sféry ústí k experimentálnímu a autorskému grafickému designu. Nakladatelská anotace.
1000 výt.
Keywords: sborníky; obrazové publikace; papers of several authors; pictorial works; 20.-21. století; české výtvarné umění -- 20.-21. století; grafický design -- Česko -- 20.-21. století; vizuální umění -- Česko -- 20.-21. století; moderní umění -- Česko; umění a společnost; literatura a umění; Czech art -- 20th-21st centuries; graphic design -- Czechia -- 20th-21st centuries; visual art -- Czechia -- 20th-21st centuries; modern art -- Czechia; art and society; literature and art