Ottova moderní encyklopedie. Svazek 1, - Soumar, Jaroslav, 1965- (Cesty, 1998)
Další díly zpracovávají tato témata: 2. Země, 3. Živá příroda, 4. Dějiny světa do r. 1800, 5. Dějiny světa od r. 1800 do současnosti, 6. Věda a technika, 7. Lidé a svět, 8. Umění, 9. Rejstřík. Původní záměr českých nakladatelů byl pouhý překlad Oxfordské encyklopedie, ale v průběhu práce se ukázala nutnost aktualizovat mnoho hesel, případně je přepracovat. Také obsahová struktura některých svazků je ve srovnání s originálem změněna a byla i rozšířena o české, slovenské a středoevropské reálie. 11. 1. 1999 manakovj
Keywords: vesmír; universe; encyklopedie; encyclopedias