Ochrana obyvatelstva v republikovém měřítku - Zpěvák, Aleš (Univerzita Jana Amose Komenského Praha, 2014)
Vývoj civilní ochrany na českém území od roku 1918 do současnosti, výklady o roli územní samosprávy v systému české civilní ochrany a rovněž stručná charakteristika civilní ochrany ve vybraných evropských zemích.