Turingův test : filozofické aspekty umělé inteligence - Tvrdý, Filip, 1976- (Togga, 2014)
Autor se pokouší ukázat, že ani po více než šedesáti letech od uveřejnění Turingova paradigmatického eseje se nepodařilo najít způsoby, jak jeho tvrzení vyvrátit. Součástí knihy je i popis současných snah o praktickou realizaci požadavků, které na umělou inteligenci Turing kladl. Předkládaný text má chronologickou strukturu: nejprve je vysvětleno vlastní Turingovo stanovisko, poté popsány důležité milníky v diskusi o legitimitě imitační hry. Závěr tvoří syntetické shrnutí a ilustrační ukázka reálného pokusu o imitační hru mezi člověkem a počítačovým programem.
Keywords: Turing, Alan Mathison, -- 1912-1954; myšlení; kognitivní procesy; umělá inteligence -- filozofické aspekty; polemiky; thought and thinking; cognitive processes; artificial intelligence -- philosophical aspects; polemics; monografie; monographs