Labyrint světa a ráj srdce, to jest, Světlé vymalování, kterak v tom světě a věcech jeho všechněch nic není než matení a motání, kolotání a lopotování, mámení a šalba, bída a tesknost, a naposledy omrzení všeho a zoufání, ale kdož doma v srdci svém sedě, s jediným Pánem Bohem se uzavírá, ten sám k pravému a plnému mysli upokojení a radosti že přichází : podruhé tlačen v Amsterodamě MDCLXIII - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Svobodné slovo : Melantrich, 1958)
Prostřednictvím poutníka, putujícího labyrintem světa, podává autor kritiku společenských, politických, filosofických i náboženských názorů společnosti, odhaluje nespravedlnost a zlořády různých stavů a povolání. Útočiště nachází ve vlastním srdci, v křesťanské obětavé a pokorné lásce.
Jazykově upravené a opoznámkované amsterodamské vydání z r. 1663
8000 výt.
Část nákladu brožovaná (Kčs 17,10)
Keywords: 17. století; smysl života -- křesťanské pojetí; duchovní poznání; křesťanský život; křesťanská víra; pansofie; společnost -- 17. století; křesťanská filozofie -- Česko -- 17. století; sense of life -- Christian approach; spiritual knowledge; Christian life; Christian faith; pansophy; society -- 17th century; Christian philosophy -- Czechia -- 17th century; pojednání; alegorie; essays; allegories