Labyrint světa a ráj srdce, to jest, Světlé vymalování, kterak v tom světě a věcech jeho všechněch nic není než matení a motání, kolotání a lopotování, mámení a šalba, bída a tesknost, a naposledy omrzení všeho a zoufání, ale kdož doma v srdci svém sedě, s jediným Pánem Bohem se uzavírá, ten sám k pravému a plnému mysli upokojení a radosti že přichází : podruhé tlačen v Amsterodamě MDCLXIII - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Svobodné slovo : Melantrich, 1958)
Prostřednictvím poutníka, putujícího labyrintem světa, podává autor kritiku společenských, politických, filosofických i náboženských názorů společnosti, odhaluje nespravedlnost a zlořády různých stavů a povolání. Útočiště nachází ve vlastním srdci, v křesťanské obětavé a pokorné lásce.