Násilí v partnerských vztazích - Daligand, Liliane, 1944-; Bedin, Véronique, 1954- (Portál, 2014)
Kde začíná násilí v manželství, v partnerském životě? Napadání, ponižování, rány, násilné jednání až usmrcení - s tím vším se lze setkat. Existují příznaky, které by měly varovat? S příběhy svých vztahů se svěřuje postupně devět žen a tři muži pocházející z různých prostředí. Autorka analyzuje, komentuje, uplatňuje své zkušenosti z lékařské a soudní praxe a z psychoterapie. Jedná se vždycky o „příběh lásky a násilí“, kde se opakuje odpouštění, odchody a opětná soužití, samota, psychická destrukce... Dotyčné ženy souhlasily s odhalením utrpení, kterým prošly, aby další ženy mohly podobnému osudu uniknout. A to je také jedním z cílů knihy, tedy pomoci těm, které podléhají násilí ve vztahu, aby našly odvahu a vyhledaly pomoc. Kniha je určena především ženám ohroženým násilím v partnerském vztahu, sociálním pracovníkům, terapeutům, mediátorům, právníkům a soudcům. (Nakladatelská anotace)
Keywords: partnerské vztahy; domácí násilí; partner relationships; family violence; populárně-naučné publikace; příběhy; popular works; stories