Psychologie - Říčan, Pavel, 1933- (Portál, 2013)
Publikaci jež lze chápat jako středoškolskou učebnici, příručku pro zájemce o psychologii či prostě jen zvídavé čtenáře, lze hodnotit jako knihu veskrze přínosnou a pro začátečníky v oboru psychologie srozumitelně napsanou. Kniha je rozdělena do dvou větších celků (Popis psychických jevů, Cesty psychického výkladu), v nichž se nacházejí logicky, od obecných ke konkrétním poznatkům seřazené pododdíly věnující se základním poznatkům té či oné psychologické oblasti, ať už se jedná o základy psychologie obecné, vývojové, psychologie osobnosti nebo psychologie učení. Osnova knihy vychází z osnov výuky společenských věd na gymnáziích, proto ji ocení především maturující studenti nebo ti, kdo teprve začínají pronikat do oboru (jmenovaným skupinám pomáhá autor v knize při identifikaci jim určeného učiva odlišným grafickým zvýrazněním textu). Pro snadnější vnímání učiva zařadil i množství obrázků, schémat a prakticky zaměřených cvičení, pro zájemce o rozšíření zde nabytých vědomostí pak nezbytný seznam doporučené literatury.
Terminologický slovník
Keywords: psychologie; psychology; učebnice; textbooks