Kvantová mechanika - Davydov, Aleksandr Sergejevič, 1912-1993 (Učebnice pro vysoké školy, 1978)
Český překlad byl pořízen podle 2. přepracovaného sovětského vydání a představuje jeden z nejobsáhlejších přehledů kvantové mechaniky. V práci autor přihlíží k novým metodám kvantové mechaniky a klade důraz na výkladfyzikálních základů a matematického aparátu kvantové teorie nerelativistického a kvazirelativistického pohybu částic ve vnějším poli, zabývá se teorií reprezentací, teorií kanonických transformací, teorií rozptylu a kvantovýchpřechodů apod.