Teorie obrábění - Přikryl, Zdeněk, 1903-1978; Musílková, Rosa, 1928-1972 (SNTL ; Alfa, 1971)
Výklad postihuje základní proces obrábění kovů řezáním a nezbytné souvislosti s ním spojené na úrovni soudobého stavu vědomostí. Objasňuje nejprve fyzikální pochody a mechaniku tvoření třísky, pak dynamiku celého postupu a tepelné jevy. Zabyvá se i mírou otupování břitu řezného nástroje a vyznačuje kritéria jeho trvanlivosti. Posléze probírá problémy produktivity práce, výpočet optimálních podmínek a informuje o obrobitelnosti různých kovů.
Keywords: obrábění; machining; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)