Vítěz marathonský : příklad Emila Zátopka - Kožík, František, 1909-1997 (Mladá fronta, 1952)
Reportážní záběry ze života a především sportovní činnosti trojnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka. Od začátků v tehdejším Zlíně přes první úspěchy, začátky na cizích drahách, slavné vítězství na olympijských hrách v r. 1948, všechny zápasy za poslední léta, světové rekordy až k slavnému, v dějinách atletiky úplně jedinečnému trojnásobnému vítězství na olympijských hrách 1952 sleduje autor sportovce-bojovníka, který nikdy nezapomněl na skutečné poslání sportu jak pro jednotlivce, tak pro utužení mezinárodního přátelství. Reportáž zachycuje též zájezd Zátopka a ostatních našich sportovců do Moskvy a největší její část je věnována XV. olympijským hrám v Helsinkách r. 1952
Keywords: Zátopek, Emil, -- 1922-2000; atleti -- Česko; maratonští běžci -- Česko; athletes -- Czechia; marathon runners -- Czechia; biografie; biography