Rodiče určují hranice - Rogge, Jan-Uwe, 1947- (Portál, 2013)
Pokračování knihy Děti potřebují hranice. Autor, rodinný poradce, se tentokrát soustředil na vybraná témata, se kterými se na něho nejčastěji obracejí bezradní rodiče dětí. Mezi ožehavé problémy patří zvládání obtížných výchovných situací před publikem, zacházení rodičů s vlastními chybami, deprimování dětí nedostatkem pozornosti ze strany rodičů, projevy dětské agrese v hrách, používání sprostých slov, konfrontování dítěte se smrtí, vztah dětí k sexu aj. Autor poskytuje ve všech těchto případech rady, někdy více či méně originální, ale jak se zdá, tak účinné. Snaží se vyhnout extrémům - přílišné benevolenci a toleranci na jedné straně, tak přílišné přísnosti či tabuizaci na straně druhé. Zkrátka je třeba zachovávat určité hranice a v jejich rámci poskytnout dětem svobodu. Rady se opírají o ukázky konkrétních případů z autorovy praxe podané v podobě krátkých příběhů.
Keywords: výchova dítěte; rodiče a děti; child rearing; parents and children; populárně-naučné publikace; popular works