Černá slunce : odvrácená strana modernity - Bydžovská, Lenka, 1956-; Lahoda, Vojtěch, 1955-2019; Srp, Karel, 1958- (Arbor vitae ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Ostravě, 2012)
Kniha se zaměřuje na odvrácenou stranu modernity, vyjevující přehlížené, prchavé duševní vrstvy, jež však vytvářely nosné, nadosobní psychické struktury doby. Černá slunce jsou "slunci jiných světů", na jejichž postižení se zaměřoval již Karel Hynek Mácha; jejich východiska tkví v romantismu. Přestože pojem avantgarda zdomácněl a začal být uplatňován pro označení moderního projevu jako celku, do původních avantgardních východisek z počátku dvacátých let minulého století vstupovaly jiné smyslové a významové zdroje. Zvolené časové období je uchopeno jako oblast křižujících se protikladných stránek, ve kterých se mísí nejrůznější směrová, názorová či výtvarná hlediska. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Vydáno u příležitosti stejnojmenné výstavy v Galerii výtvarného umění v Ostravě, konané ve dnech 6.12.2011-4.3.2012
Chronologický přehled
Keywords: 1926-1945; 20. století; umělecká avantgarda -- Česko -- 20. století; kulturní vlivy (francouzské) -- Česko -- 20. století; české výtvarné umění -- 20. století; surrealismus (umění) -- Česko; fotografie -- Česko -- 20. století; umění a společnost -- Česko -- 20. století; moderní umění -- Česko; avant-garde (aesthetics) -- Czechia -- 20th century; culture's influence (French) -- Czechia -- 20th century; Czech art -- 20th century; surrealism (art) -- Czechia; photography -- Czechia -- 20th century; art and society -- Czechia -- 20th century; modern art -- Czechia; monografie; katalogy výstav; monographs; exhibition catalogs