Černá slunce : odvrácená strana modernity - Bydžovská, Lenka, 1956-; Lahoda, Vojtěch, 1955-2019; Srp, Karel, 1958- (Arbor vitae ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Ostravě, 2012)
Kniha se zaměřuje na odvrácenou stranu modernity, vyjevující přehlížené, prchavé duševní vrstvy, jež však vytvářely nosné, nadosobní psychické struktury doby. Černá slunce jsou "slunci jiných světů", na jejichž postižení se zaměřoval již Karel Hynek Mácha; jejich východiska tkví v romantismu. Přestože pojem avantgarda zdomácněl a začal být uplatňován pro označení moderního projevu jako celku, do původních avantgardních východisek z počátku dvacátých let minulého století vstupovaly jiné smyslové a významové zdroje. Zvolené časové období je uchopeno jako oblast křižujících se protikladných stránek, ve kterých se mísí nejrůznější směrová, názorová či výtvarná hlediska. Nakladatelská anotace. Kráceno.