Příštích sto let : předpověď pro jednadvacáté století - Friedman, George, 1949- (Aliter (Argo : Dokořán), 2010)
Americký politolog se ve své práci soustředí na vývoj událostí, které by mohly nastat v oblasti mezinárodní politiky, vojenství, kultury, geopolitiky atd. - např. pokračující nadvláda Spojených států, úpadek Ruska, růst vlivu Japonska, Polska, Turecka a Mexika, objevení nových zdrojů elektrické energie z vesmíru, konec populační exploze atd. Jako základ pro svou prognózu zvolil geopolitické hledisko, podle kterého určují chování každého státu jeho geografické rysy. Autor se naopak nevěnuje dnes tolik diskutovému problému globálního oteplování. Dílo je velice provokativní a sám Friedman si je vědom toho, že se může ve svých výkladech nakonec zmýlit. Součástí textu jsou i mapy.