Hospodářský vývoj českých zemí v období 1848-1992 - Jakubec, Ivan, 1960- (Oeconomica, 2008)
Skripta jsou určena studentům všech fakult VŠE v Praze a studentům dalších vysokých škol se zaměřením na hospodářské dějiny. Skripta tak zahrnují období jednak rozvoje industrializace, období formování československé ekonomiky, období protektorátu, krátkého období obnovy tržního hospodářství, vystřídaného zavedením sovětského hospodářského modelu a končí zahájenou hospodářskou transformací po listopadu 1989. Ačkoliv se jedná o učební text, autoři se pokusili nastínit i nové výklady a hodnocení tak, aby se studenti seznámili s nejnovějšími výsledky bádání českých i zahraničních badatelů. Autorský kolektiv se pokusil zcela nově o koncipování výkladu hospodářských dějin českých zemí, a to s důrazem na základní sektory ekonomiky - primární, sekundární a terciérní sféru.