Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek VIII., - Čornejová, Ivana, 1950- (Paseka, 2008)
Průběh a mezinárodní kontext českého stavovského povstání. Pobělohorský vývoj, upevnění habsburské moci v českých zemích ve druhé a třetí čtvrtině 17. století - panování Ferdinanda II., Ferdinanda III. a počátky vlády Leopolda I. Proměny české společnosti, náboženský vývoj (rekatolizace), vzdělanost a věda daného období. Kultura pozdního manýrismu a raného baroka v Čechách - výtvarné umění, písemnictví a hudba.
Keywords: monografie; monographs; Česko -- dějiny -- 17. století; Czechia -- history -- 17th century