O umění - Hejdánek, Ladislav, 1927-2020 (OIKOYMENH, 2014)
Autor v těchto textech z let 1964-2006, které vyšly většinou jen časopisecky, usiluje o překonání (řeckého) předmětného myšlení skrze umění, které má podle autora moc měnit náš pohled na svět, svět i nás samé. Umění nás tedy může vést k novému nepředmětnému typu myšlení. Tyto texty volně navazují na jinou autorovu knihu, "Nepředmětnost v myšlení a ve skutečnosti". V jednotlivých statích se zabývá také vztahem pravdy v umění a ve filozofii, podstatou umění a umělecké tvorby, fotografickým záznamem skutečnosti, politickým vměšováním do kultury apod. Doplněno čtyřmi kresbami V. Kokolii.
Keywords: umění -- filozofické aspekty; art -- philosophical aspects; texty; sborníky; texts; collections of works