Dějiny světa : globální dějiny od počátků do 21. století. 5, - Demel, Walter, 1953-; Thamer, Hans-Ulrich, 1943- (Vyšehrad, 2014)
První část se zaobírá demografickými změnami a budováním průmyslu. Následující oddíl se věnuje osvícenství, pokroku ve vzdělání, šíření křesťanského náboženství ve světě nebo filozofickým směrům a politickým ideologiím sledované epochy. Poslední část sleduje vývoj mezinárodních vztahů, vnitropolitické procesy v různých zemích i oblastech světa, koloniální výboje evropských mocností i ústavní vývoj v evropských i mimoevropských státech.