Úvod do studia genologie : teorie literárního žánru a žánrová krajina - Šidák, Pavel, 1977- (Akropolis, 2013)
Kniha je souhrnným pojednáním o genologii neboli žánrosloví. První část práce pojednává o obecné teorii literárních druhů, žánrů a jejich variant. Zabývá se jednak jejich historií, obecnými definicemi a klasifikací, ale také například problematikou žánrové čistoty či vývojem genologického myšlení a jeho struktury. Druhá část popisuje žánrovou krajinu, tedy konkrétní žánry, které ale nejsou popisovány izolovaně, ale v rámci logických žánrových skupin. Toto pojetí tak umožňuje analýzu vzájemných vnitřních souvislostí mezi jednotlivými žánry v kontextu jejich vývoje. Důraz je kladen také na sledování proměnlivosti hranic jednotlivých žánrů a jejich roli v literatuře jako celku. Monografie je doplněna obsáhlým rejstříkem.
Keywords: genologie; literární žánry; poetika; genology (literature); literary forms; poetics; monografie; monographs