Česká a slovenská architektura 1971-2011 : texty, rozhovory, dokumenty

Antologie Česká a slovenská architektura 1971–2011 přibližuje dobovou i současnou situaci v architektuře v jedenácti vybraných problémových a tematických okruzích, v nichž jsou texty řazeny chronologicky – má tedy hybridní povahu.

Saved in:
Bibliographic Details
Other Authors: Ševčík, Jiří, 1940-2022 (Editor), Mitášová, Monika, 1968- (Editor)
Format: Book
Language: Czech
Slovak
Published: V Praze : Akademie výtvarných umění, Vědecko-výzkumné pracoviště ve spolupráci se Slovenskou národnou galériou v Bratislavě, Úsekom výskumu a rozvoja, a Vysokou školou výtvarných umení v Bratislavě, Centrom výskumu, 2013
Edition: Vyd. 1.
Subjects:
ISBN: 9788087108284
Physical Description: 954 s. : il., faksim. ; 24 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Antologie Česká a slovenská architektura 1971–2011 přibližuje dobovou i současnou situaci v architektuře v jedenácti vybraných problémových a tematických okruzích, v nichž jsou texty řazeny chronologicky – má tedy hybridní povahu.
Některé ze zmíněných jedenácti kapitol jsou založeny na shromážděných a archivovaných dobových dokumentech, jiné jsou výsledkem rešerší časopiseckých a knižních textů nebo rozhovorů napříč zkoumaným obdobím. Do antologie byly zařazeny dopisy, petice, veřejné výzvy, básně a programové texty, přepisy přednášek a rozhovorů, úvody k výstavním katalogům, kritické eseje a konečně také filozofické, teoretické a vědecké studie z architektury i příbuzných disciplín. Širší kontext doplňují texty zahraničních autorů, z nichž česká a slovenská diskuse o architektuře čerpala inspiraci. Vybrané texty pluralizují dobové myšlení jeho problematizací, poukazy na problémy, problémovost i skutečnou problematičnost uvažování o architektuře v postsocialistické době a kulturním kontextu. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Bibliography: Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN: 9788087108284