Cesty z postmodernismu : filosofická reflexe doby přechodu - Hauser, Michael, 1972- (Filosofia, 2012)
Cílem knihy českého filozofa je zachytit současnou proměnu ve způsobech myšlení, vypovídání a senzitivity. Dle autora je postmoderní situace minulostí, ale postmodernismus se stále uplatňuje jako vládnoucí forma myšlení a vnímání, která se navíc propojila s ekonomickou a politickou mocí. Kniha charakterizuje současnou situaci jako období historického přechodu, kdy se ustálené principy myšlení rozpadají, ale nové formy nejsou ještě ustaveny. Z této perspektivy autor popisuje dějiny postmodernismu, zabývá se různými typy racionality postmoderního období, proměnami vzdělanosti i politickými souvislostmi (soumrakem liberální demokracie). V druhém oddílu charakterizuje kořeny současné postmarxistické filozofie, třetí část se zabývá dvěma českými filozofy, jejichž dílo se vyjadřuje ke krizovým jevům moderní i postmoderní doby (Kosík, Machovec). Zavěrečný oddíl nastiňuje možné alternativy budoucího vývoje (překonání či prolomení myšlenkových a dalších schémat postmodernismu).