Sopky a sopečné vrchy České republiky - Janoška, Martin, 1966- (Průvodce (Academia), 2013)
Populárně naučná publikace se zabývá terénními pozůstatky třetihorní vulkanické činnosti, jejichž morfologické útvary vytvářejí v mnoha regionech typický ráz české krajiny.