Kvantově chemické algoritmy pro kvantové počítače - Višňák, Jakub (Academia, 2014)
J. Višňák vysvětluje princip fungování kvantového počítače, uvádí příklady několika kvantových algoritmů (Deutschův-Jozsův algoritmus a jeho obecnější varianta - Kvantová Fourierova transformace a algoritmus ji využívající - Iterativní odhad fáze /IPEA - Iterative Phase Estimation Algorithm/). Navíc demonstruje, jak lze využít algoritmu IPEA pro ab initio kvantově-chemický výpočet energetického rozdílu dvou nejnižších elektronických stavů molekuly SbH v rámci čtyřkomponentního Diracova-Coulombova popisu. Nakladatelská anotace.
Keywords: kvantové počítače; kvantové výpočty; kvantová chemie; quantum computers; quantum computing; quantum chemistry; monografie; monographs