Metuzalém : o stárnutí a stáří - Koukolík, František, 1941- (Karolinum, 2014)
Metuzalém byl název šestnáctidílného pořadu o stárnutí a stáří vysílaného Českou televizí v roce 2012. Ke scénářům převedeným do knižní podoby a v textu značeným kurzivou jsou připojeny úvahy, vzpomínky, asociace i reflexe, které mně šly hlavou při psaní, natáčení, rozmluvách se členy štábu, v průběhu projekce i povídání s diváky a kritiky. Také v nich je o fyzice a biologii, ale i o lidech, které jsem v životě potkal; o strachu, vězení a psychiatrických zařízeních jako o spojitých nádobách; o Johanu von Guddenovi a jeho královském pacientu, o včelím mozku a Čingischánovi; o americkém prezidentu Jeffersonovi a míšence Sally Hemmingsové i dětech, které spolu měli; o sebevraždách i práci s vědeckými informacemi, o Sigmundu Freudovi v r. 2012 a také o zombie science... Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Metuzalém (televizní pořad); Metuzalém (television program); eseje; essays; televizní pořady -- Česko -- 21. století; televizní publicistika -- Česko -- 21. století; stáří; stárnutí; člověk a společnost; životní moudrost; television programs -- Czechia -- 21st century; television journalism -- Czechia -- 21st century; old age; aging; man and society; life wisdom