Abeceda filosofického myšlení - Prinz, Jiří, 1972- (Academia Bohemica, 2013)
Kniha není slovníkem, ani představením základů filozofie, ale popisem osobní cesty J. Prinze za věděním. Základem pro tuto knihu jsou jeho diskuse s účastníky filozofického semináře vedeného českým teologem a filozofem Jiřím Fuchsem. Cílem autora je kriticky shromáždit některé filozofické poznatky, upozornit na nejzávažnější filozofické omyly a představit smysluplnou alternativu k nim. Autor se věnuje pěti filozofickým oblastem - noetice, ontologii, metafyzice člověka, teodiceji a etice. V kapitole věnujícím se teodiceji (ospravedlnění Boha v otázce zla) se však tomuto tématu věnuje minimálně; základem kapitoly je představení filozofických důkazů boží existence, zejména u Tomáše Akvinského, a filozofie náboženství. V kapitole věnující se etice se kromě mravnosti zabývá také otázkou nesmrtelnosti duše, kritikou materialismu a hédonismu a otázkou cíle lidského života, kterým je podle autora spojení s Bohem.